Post view

AA'nın Yardım Kermesi Açılıyor
Hemen hemen tüm şehirlerindeki geniş düzlüklerde yapılan arpa, buğday tarımı nedeniyle ülkenin tahıl ambarı olarak anılır. Her şehirde, bölgedeki altyapıya göre, içlerinde sucuk pastırma, bisküvi, çikolata, şekerleme, süt fabrikası ve süt ürünleri yanında ağır sanayi, halı dokuma,tekstil üzerine faaliyet gösteren birçok fabrika vardır. Persçe Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen ve "Kapadokya" olarak bilinen Ihlara Vadisi, Peri Bacaları, Ürgüp, Göreme bölgesi de tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında şarapçılık, üzüm bağları, elma yetiştiriciliği, balıyla meşhurdur. Ülkemizin ikinci büyük gölü olan Tuz gölü de bölge sınırlarındadır. İster iş, ister gezi için olsun İç Anadolu bölgesi seyahatlerinizde hediyelik ne alınabilir diye düşünmezsiniz. Gezdiğiniz şehirlerin güzelliklerini arkanızda bırakırken anılarınız geniş hafıza sarayınızda yerlerini alır. Ancak kendinize ve sevdiklerinize nasıl bir hatıra eşyası alacağınız çok önemlidir. Seçimleriniz seyahat bavullarınız, çantalarınız ve seyahat ettiğiniz aracın taşıma kapasitesi ile sınırlı olacaktır. Bu nedenle küçük, hafif ve değerli hediyelik alınabilecek şeyler sorusuna cevap bulmanız gerekir. 1. Mersin' den Ne Alınır? Palmiye ağaçlarının çevrelediği kilometrelerce uzunluktaki geniş kumsalları, pırıl pırıl gökyüzü, ufuktaki gümüş pırıltılı masmavi denizinin ortasında yükselen kalesi ile Mersin, Akdeniz Bölgesinin tatil cennetlerinden biridir.

Peynirler eritilecek örük ve otlu peynir yapılacak. Otlu peynir için Diyarbakır peynir otu (kirkor) kullanılacak, tuzlanıp tenekelere basılacak. Tenekelerin kapağı da bir sonraki gün tuzlu su koyularak lehimlenecek ve böylece evin serin bir köşesinde kışı bekleyecek. Virjin, komşular ve iki gelin, tahta tablanın üzerindeki bembeyaz tülbentlere (parzun) sarılı peynir kellelerini avuçlarının içinde ters çevirerek, bükülen yerden peyniri parçalamadan dikkatlice açıyor, tülbentleri bir yere, peyniri ise emaya sinilerin içine koyuyorlar. Hamal içinde tülbentler (parzun) olan tahta tablasını taşımak için kafasına koydu, emeğinin karşılığını alarak evden ayrıldı. Virjin peynirden ufak bir parça alıp baş parmağıyla işaret parmağı arasında ezdi, bir parçada yedi, peyniri beğenmiş olacak ki hiç yorum yapmadı. Peynirin eriyip kopmadan çekilebilmesi için yağlı olması gerekiyordu. Ancak işin zor kısmı şimdi başlıyor. Annem gaz ocağını pompalamaya başladı. Virjin elinde keskin tahta saplı bir bıçak, koca bir dilim peyniri ortadan ikiye böldü. Elinde tuttuğu bıçağı, kolundaki Diyarbakır hasırı, peyniri dilimleyişi Virjin’in hamaratlığını, bu işte ne kadar usta olduğunu ortaya gösteriyordu. Bölünmüş peyniri ince şeritler halinde, parçalamadan özenle kesti.

Malatya kayısısından Ağın leblebisine, orcikten ballı lokmaya, Zile pekmezinden sekiz köşe şapkaya kadar pek çok yöresel ürün, Suriyeli mağdurlar için Ankara'da satışa sunulacak. Kermese, Sivas Belediye Başkanlığı, Hayat Ağacı Derneği'ne katılan kadın kursiyerlerin ürettiği yöresel el işi ürünleriyle, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odası da çeşitli yöresel gıda malzemeleriyle katkı sundu. Malatya'dan Valilik ve Belediye Başkanlığı'nın yanı sıra Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesi, Kayısı Kola, Simeks, Şitoğlu, ve Doğacı firmalarının destek verdiği kermese, kayısı kurusu ve yine bu meyveden yapılma birbirinden farklı ürünlerin yanı sıra, reçel, el işi süs eşyaları ulaştırıldı. Tokat'tan da, Zile Belediyesi'nce Zile pekmezi ve Niksar Belediyesi'nce bidonlara basılmış asma yaprağıyla katkıda bulunuldu. Elazığ Belediyesi ise aralarında Ağın leblebisi, orcik, kayısı çekirdeği ve ballı lokma ile kermese katkı sundu. Elazığ İş Kadınları Derneği de kentin simgelerinden ''sekiz köşe şapka'' ile Keban Alabalık firması da özel olarak paketlenmiş tüketime hazır balıkla kermese katkı sundu.

Deniz turizmi için uygun olan yılın büyük çoğunluğunda ılıman ve sıcak iklimle yaşayan şehir, kıyıya sadece altı yüz metre mesafede denizin ortasındaki Kız Kalesi gibi her köşesinde rastlayabileceğiniz arkeolojik eserleri, doğal obrukları ve mağaraları ile gezi turizmi için de tercih edilir. Şehrin caddelerini gezerken yenilebilecek tantuni, kerebiç kurabiyesi, bici bici gibi sokak tatları ile sevdiklerinize kutu kutu götürseniz de yetmeyecek cezeryesi, reçelleri, cevizli sucuğu da çok lezzetlidir. Bu ürünler Mersin’in gastronomi turizmi için hedeflenen şehirlerden olmasını sağlar. Antik zamanların korsanlık hikâyeleriyle ünlü şehirden dönerken, mutlaka almanız gereken lezzetli paketler ve Silifke’nin ünlü patkara üzümlerinden yapılan Selefkia şarabının yanında Mersin temalı magnetler, süs eşyaları, şişe açacakları Mersin hediyelik eşya ürünü olarak kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz çeşitlerdir. 2. Bursa’ dan Ne Alınır? Eteklerindeki şehre koruyuculuk yaparcasına gökyüzüne uzanan karlı zirvesi ile ünlü Uludağ’ı, sağlık turizminde en çok tercih edilen yerlerden olan Çekirge Kaplıcaları, tarihi kültürel mirası ile evliyalar şehri olarak da anılan, Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa, Fıstıklı Helva ve Lokum Diyarbakır Marmara Bölgesindedir.

If you are you looking for more information regarding DiyarbakıR YöResel TatlıLarı stop by our own web site.
GladisAli305531 29.03.2025 0 28
Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Rate
0 votes
Actions
Recommend
Categories
Baby Blogs (3 posts)
Blogging for Money (1 posts)
Books (2 posts)
City Blogs (2 posts)
Entertainment Blogs (2 posts)
Food Blogs (2 posts)
Health (2 posts)
Holidays (2 posts)
Lifestyle (2 posts)
Movies (3 posts)
Music (2 posts)
Politics (1 posts)
Tech News (3 posts)
Videos (3 posts)