Home People Search Help About Ads Articles Blogs Chat Chat Events Files Forums Groups More
 
Post view

AA'nın Yardım Kermesi Açılıyor
Tarihi kostümler içinde 41 baharatla hazırlanan ve Osmanlı döneminde rahatsızlığı olan kişilere şifa vermesi amacıyla yapılan deva-i misk helvası kermese katılanların ağızlarını tatlandıracak. Kermes için Gaziantepli hayırseverler, fıstığın yanı sıra bakır ve sedef hediyelik eşya desteğinde bulundu, Kahramanmaraş'tan tarhana, kırmızı biber, uzun süre bozulmayan çörek ve fıstık ezmesi yardımı yapıldı. Kampanya, Türk Kızılayı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı başta olmak üzere Hak-İş, Memur-Sen, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Müstakil ve Sanayici İşadamları Derneği, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri Derneği, Cansuyu Yardımlaşma Derneği, Yardımeli Derneği, Kimse Yok Mu, İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği'nin de aralarında bulunduğu 200'e yakın sivil toplum kuruluşunun desteğiyle düzenlendi. Sivil toplum kuruluşlarının, Suriyelilerin kış günlerinde yaşadığı ''dramı'' durdurmak için başlattığı kampanyada kullanılacak afiş ve filmler, isteyen herkes tarafından internet sitelerindeki ''kampanya materyalleri'' bölümünden indirilerek kullanılabiliyor. Kampanyaya katılmak isteyenler, sitede iletişim bilgileri bulunan katılımcı yardım kuruluşlardan diledikleri birini seçerek yardımlarını ulaştırabiliyor. Sitede ayrıca, bağışta bulunmak veya destek sağlamak isteyenlerin arayarak bilgi alabileceği çağrı merkezlerinin telefon numaraları da yer alıyor. Kampanya, sosyal paylaşım siteleri ''Twitter'' ve ''Facebook'' üzerinden de destekleniyor. Türkiye dışından sivil toplum kuruluşlarının da aktif desteğinin hedeflendiği kampanyanın uluslararası ayağı da Ocak ayında başlatılmıştı.

Kermese Düziçi Halk Eğitim Merkezi de çeyizlik ve hediyelik eşyalar ile katkıda bulundu. Çorum'dan da başta leblebi, pirinç, un, ceviz ve yöresel el sanatları ürünlerinin yer aldığı çok miktarda ürünle destek verildi. Osmancık Belediyesi'nin 1 ton pirinç ile destek verdiği etkinliğe İskilip Belediyesi 100 kilo pirinç, Hatap Un Fabrikası 250 kilo un, İHH Çorum Şubesi 250 kilo un, Oğuzlar Kaymakamlığı 15 kilo ceviz, Osmancık Kilim Mobilya 2 battaniye, 3 nevresim takımı, Osmancık Kaymakamlığı el yapımı sedef kakma hediyelik sandık, Gülşen Leblebi, Hışıroğlu Leblebi, Osmancık Atagün Leblebi ve Çorum Belediyesi ise yaklaşık 300 paket leblebi desteği sağladı. Amasya'dan ise 100 kilo misket elma, Suriyeliler için düzenlenecek kermeste satışa sunulacak. Amasyalıların destekte bulunduğu 350 parçadan fazla el sanatı ürünü de yine kermeste yerini alacak. Ayrıca kentteki kamu kurum ve kuruluşları da 1 adet yorgan, 150 kavanoz pekmez ve marmelat, 5 Merzifon dokuması el sanatı ürünü, 250 kilo soğan, 20 parça el sanatı ürünü, 40 paket bamya, 100 kilo kuru fasulye, 100 kilo nohut, 50 kilo bulgur, 100 kilo un, 85 tahta kaşık, 10 kilo pirinç, 200 kilo patates da Amasya'daki kamu kurum ve kuruluşlarının yardımları arasında bulunuyor.

4. Ta'meya: Mısırlı falafel olarak da bilinen Ta'meya, nohut ve baklanın ezilmesiyle yapılır. Bu karışıma baharatlar ve yeşillikler eklenir ve ardından kızartılır. Genellikle sandviçlerde veya mezelerde kullanılır. 5. Shawarma: Şarm El-Şeyh'te bulabileceğiniz en popüler sokak yemeklerinden biridir. Shawarma, döner etinin ince dilimler halinde kesilerek lavaş ekmeği veya pita ekmeği içine sarılmasıyla yapılır. Üzerine yoğurt sosu, salata ve turşu eklenir. 6. Umm Ali: Mısır'ın geleneksel tatlılarından biridir. Umm Ali, süt, krema, fıstık, fındık, badem ve kuru üzümün karıştırılmasıyla yapılır. Karışım fırında pişirilir ve üzerine pudra şekeri serpilir. Sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. 7. Konafa: Şarm El-Şeyh'te bulabileceğiniz en ünlü tatlılardan biridir. Konafa, ince tel tel hamurun şerbetle ıslatılmasıyla yapılır. İçine fıstık veya ceviz eklenir ve üzerine pudra şekeri serpilir. Hem tatlı hem de hafif bir lezzettir. 8. Basbousa: Mısır mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Basbousa, irmik, şeker, yoğurt ve hindistan cevizi ile yapılır. Karışım fırında pişirilir ve üzerine şerbet dökülür. Hem tatlı hem de hafif bir lezzettir. 9. Falafel: Şarm El-Şeyh'te bulabileceğiniz diğer bir sokak yemeğidir.

Bakır tavanın içindeki su kaynayınca içine bakır süzgeç yerleştirildi. Peynir dilimleri de süzgecin içine. Eritme işlemi başladı. Bir kısmı örüldü, bir kısımda otlu peynir olarak şekillendirildi. Peynirler birer birer tuzlanıp teneke kutuya yerleştirildi. Peynir eritilirken ocağın yanından ayrılmazdım. Babam bana ‘’pisika ber beroj’’ derdi. Peynir çok taze olduğu için yemezdik. Eritilen peynirden annem bana bir parça uzatırdı. Bende Virjin’i taklit eder, onun gibi iki elimle, erimiş peyniri çeker, örük yapmaya çalışırdım. Sonra da biraz tuza batırır yerdim. Eritme işleminin sonunda elde edilen peynirin yağlı sütü ile Virjin’in çörekleri yapılacak, rezene, mahlep kokuları bizi geçmişteki iyi kötü anılara götürecekti. Öte yandan o zamanlar çarşı fırınlarında yapılan bol şekerli, taze peynirli ekmeklerin de tadına doyum olmazdı. Peynir eritme günün en güzel ziyafeti peynir helvasıydı. Büyük bir baş peynir helva için hemen bir kenara konulurdu. Helvaya yağ da eklenmezdi zira, peynirin yağı yeterli gelirdi. Virjin peynir helvasını harika yapardı. Helvanın ununu kavururken koku bütün mahalleye yayılır, ince ince dilimlenmiş, tam yağlı peyniri bir tavada eritip, üzerine şekeri, kavrulan unu ilave ederdi. Elindeki büyük ağızlı şimşir kaşıkla helvayı sabırla, sevgiyle karıştırırdı. Tabak tabak helva hem diğer komşulara hem de yardıma gelen komşulara dağıtılırdı. Helva dağıtıcısı bendim. Koşa koşa komşulara helvayı yetiştirirdim. Peynir helvası diğer helvalara benzemez, çabucak soğur, soğuyunca da peynirin o telli hali kaybolurdu. Kendine has mimarisi olan iklime uygun evlerimiz birer birer yok oldu, şehrimizi katlettik. Geniş avlulu taş evlerin yerini binalar aldı. Kuzey ve güney cepheli, kalın duvarlı, eyvanlı evler Diyarbakır’ın sıcağını hissettirmiyordu. Toprak damlı evler, yüksek tavanlı odalar, yiyeceklerin saklandığı mahzenler birer hatıra olarak kaldı. Yazın sıcağını geçirdiğimiz avlular, avlulardaki anılar teker teker silinir oldu. Sıkışıp kaldığımız binalar içinde şehrimize ait hiçbir şeyi yapamaz olduk. Evde yapılan peyniri, kurutmaları, kazanlarda pişirilen ayvalı kavurmayı, domates biber salçası ne varsa hepsinin hazır tüketir, kayıp şehirde kayıp tatları arar olduk. Diyarbakır peynir helvası tadında nice güzel günlere. Ağzımızın tadının bozulmaması dileğiyle.

Here's more info regarding Geleneksel Diyarbakır Helvası Ve Lokumu visit our web page.
GladisAli305531 27.03.2025 0 31
Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Rate
0 votes
Actions
Recommend
Categories
Baby Blogs (3 posts)
Blogging for Money (1 posts)
Books (2 posts)
City Blogs (2 posts)
Entertainment Blogs (2 posts)
Food Blogs (2 posts)
Health (2 posts)
Holidays (2 posts)
Lifestyle (2 posts)
Movies (3 posts)
Music (2 posts)
Politics (1 posts)
Tech News (3 posts)
Videos (3 posts)